Βλαισός Μέγας Δάκτυλος

Κορμπάκης Ιωάννης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Δρ. Κορμπάκης Ιωάννης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Βλαισός Μέγας Δάκτυλος (Hallux Valgus – Bunions)

Ο Βλαισός Μέγας Δάκτυλος (Hallux Valgus) είναι μια πάθηση κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού σταδιακά μετατοπίζεται πλευρικά προς το δεύτερο δάκτυλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός οστικού επάρματος (Bunion) στην εσωτερική πλευρά του ποδιού. Σχετίζεται με έναν συνδυασμό γενετικών παραγόντων, δραστηριοτήτων και σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό από τα ακατάλληλα υποδήματα. Μερικοί ασθενείς που έχουν αυτή την πάθηση δεν έχουν συμπτώματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς τα συμπτώματα είναι που καθορίζουν την επιλογή θεραπείας.

Διαγνωστικές εξετάσεις

  • Πλήρης ακτινολογικός έλεγχος για την ακριβή μέτρηση των παραμορφώσεων. Οι πιο βασικές μετρήσεις που είναι απαραίτητες για την χάραξη της θεραπευτικής στρατηγικής είναι η διαμετατάρσιος και μεταταρσιοφαλαγγικη γωνία.
  • Πελματογράφημα. Η στατική όσο και η δυναμική ανάλυση βάδισης είναι σημαντικές για τον καθορισμό σημείων ανώμαλης φόρτισης του πρόσθιου ποδός ώστε σε μία πιθανή επέμβαση να γίνει η ανάλογη διόρθωση.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις ειδικά μετά από παλαιούς τραυματισμούς κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια μαγνητικής ή και αξονικής τομογραφίας.
Χρειάζεστε Διευκρινήσεις;Ρωτήστε το Γιατρό

Αντιμετώπιση

  • Συντηρητική αντιμετώπιση

Μερικές φορές τα συμπτώματα μπορούν να ανακουφιστούν απλώς τροποποιώντας το παπούτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος στο μπροστινό μέρος του ποδιού. Άλλες φορές είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών ναρθήκων οι οποίοι μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της πάθησης επεμβαίνοντας στα μαλακά μόρια του μεγάλου δακτύλου.

  • Χειρουργική επέμβαση

Περιγράφονται πάνω από 150 διαφορετικές χειρουργικές επεμβάσεις που διορθώνουν την παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου αλλά και τις τυχόν συνοδές παραμορφώσεις των υπόλοιπων δακτύλων του άκρου ποδός. Η χειρουργική τεχνική που επιλέγεται θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο παραμόρφωσης και ανάλογα με την ύπαρξη αρθρίτιδας στην άρθρωση του μεγάλου δακτύλου.

Σε μικρές παραμορφώσεις γίνεται επέμβαση εξισορρόπησης των μαλακών μορίων συνοδευόμενη από περιφερική οστεοτομία του πρώτου μεταταρσίου.

Σε μεγαλύτερες παραμορφώσεις την επέμβαση εξισορρόπησης των μαλακών μορίων συνοδεύει μια κεντρική οστεοτομία του μεταταρσίου. Σε ακόμα μεγαλύτερες παραμορφώσεις γίνονται παρεμβάσεις και στις φάλαγγες των δακτύλων.

Στους ασθενείς που παρουσιάζουν αρθρίτιδα στην μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση ή παρουσίαζουν δύσκαμπτο μέγα δάκτυλο είναι απαραίτητη η αρθρόδεση της συγκεκριμένης άρθρωσης.

Ο Δρ Ιωάννης Κορμπάκης έχοντας εξειδίκευση στην αντιμετώπιση τέτοιων παραμορφώσεων θα επιλέξει τον καλύτερο συνδυασμό επεμβατικών παρεμβάσεων στο πρόσθιο πόδι ώστε να προκύψει το καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Οι επεμβάσεις αυτές είναι πλέον κατά γενική ομολογία ανώδυνες.

Είμαι στη διάθεσή σαςΖητήστε Δεύτερη Γνώμη

Παραμονή και εξιτήριο στο νοσοκομείο – Αποθεραπεία

Στην μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων η χειρουργική αποκατάσταση απαιτεί την παραμονή στο νοσοκομείο για λίγες ώρες. Όταν όμως οι επεμβάσεις είναι πιο απαιτητικές, τότε κρίνεται απαραίτητη μία διανυκτέρευση.

Κατά την μετεγχειρητική περίοδο πραγματοποιούνται αλλαγές στο χειρουργικό τραύμα αποκλειστικά από τον Ιατρό.

Η βάδιση γίνεται με την χρήση ειδικού υποδήματος για περίπου 4 εβδομάδες.

Ο ιατρός θα σας καθοδηγήσει με εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με σκοπό την γρηγορότερη δυνατή επιστροφή στην φυσιολογική καθημερινότητα και στις αθλητικές δραστηριότητες.

Κλείστε ΡαντεβούΑπό Κοντά ή Τηλεδιάσκεψη
Χρειάζεστε πληροφορίες;
Ρωτήστε μας!

Μάθε να μοιράζεσαι