Αρθροσκόπηση Ώμου
Αρθροσκόπηση Ώμου
Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια χειρουργική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας στην οποία μέσω πολύ μικρών οπών εισάγεται μια μικροσκοπική κάμερα και ειδικά χειρουργικά εργαλεία μέσω των οποίων γίνεται η αποκατάσταση των βλαβών της άρθρωσης του ώμου.
Η απόφαση για την διενέργεια μίας αρθροσκόπησης ώμου βασίζεται τόσο στην κλινική εικόνα όσο και στον απεικονιστικό έλεγχο που περιλαμβάνει ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία.
Οι κύριες ενδείξεις για την πραγματοποίηση μίας αρθροσκόπησης ώμου είναι:
- Ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου. Είναι ίσως η συχνότερη αιτία πραγματοποίησης της αρθροσκόπησης ώμου. Μέσω των οπών και ειδικών εργαλείων γίνεται χρήση ειδικών αγκυρών που περιέχουν ράμματα με τα οποία επισκευάζεται ο κομμένος τένοντας. Οι άγκυρες ενσωματώνονται στο οστό καθηλώνοντας, με την βοήθεια των ραμμάτων, τον τένοντα στην κατάφυση του στο οστό.
- Σύνδρομο πρόσκρουσης. Η κάτω πλευρά ενός οστού που ονομάζεται ακρώμιο μπορεί να ασκεί πίεση στους τένοντες του στροφικού πετάλου προκαλώντας φλεγμονή και πόνο. Σε τέτοιες περιπτώσεις πραγματοποιείται αρθροσκοπική ακρωμιοπλαστική που συνίσταται στην διαμόρφωση της κάτω επιφάνειας του ακρωμίου ώστε αυτό να μην ασκεί πιεστικά φαινόμενα στον υποκείμενο τένοντα.
- Αστάθεια ώμου. Σε πολλές κακώσεις του ώμου είναι δυνατόν να προκληθεί βλάβη τον επιχείλιο χόνδρο της άρθρωσης του ώμου. Η καθήλωση του επιχείλιου χόνδρου γίνεται αρθροσκοπικά με ειδικές άγκυρες καθήλωσης.
- Αρθρίτιδα ώμου. Γίνεται αρθροσκοπικός καθαρισμός της άρθρωσης και σε κάποιες περιπτώσεις χονδροπλαστική
- Αφαίρεση τενόντιων ασβεστωμάτων
Διαδικασία Επέμβασης
Ο ασθενής δεν λαμβάνει φαγητό και νερό 6 ώρες πριν την επέμβαση. Προσέρχεται στο νοσοκομείο τρείς ώρες πριν την επέμβαση όπου γίνονται όλες οι προεγχειρητικές εξετάσεις. Κατόπιν ακολουθεί η επέμβαση η οποία γίνεται είτε με περιοχική αναισθησία είτε με ελαφριά γενική νάρκωση.
Η διάρκεια της επέμβασης είναι κατά μέσο όρο μία ώρα και εξαρτάται από την πάθηση που αντιμετωπίζεται.
Στο τέλος της επέμβασης ο ασθενής επιστρέφει στον θάλαμο νοσηλείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις , λίγες ώρες μετά ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο λαμβάνοντας εξιτήριο με τις οδηγίες και μια αποθηκευτική συσκευή που περιέχει την βιντεοσκόπηση της αρθροσκόπησης.
Μετεγχειρητικά
Το μετεγχειρητικό πρωτόκολλο αποκατάστασης εξαρτάται από την πάθηση για την οποία διενεργήθηκε η αρθροσκόπηση. Η το δυνατόν πρόωρη κινητοποίηση της άρθρωσης του ώμου αποτελεί τον στόχο. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι εξατομικευμένο και με βάση τον κάθε ασθενή αλλά και την γενικότερη μετεγχειρητική του εικόνα.
Συμπερασματικά η αρθροσκοπική αποκατάσταση των βλαβών του ώμου οδηγεί σε λιγότερο πόνο και δυσκαμψία, λιγότερες επιπλοκές, συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο και ταχύτερη ανάρρωση από την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.
Ο Δρ. Ιωάννης Κορμπάκης βασιζόμενος τόσο στην εμπειρία όσο και στην εξειδίκευση που έχει λάβει στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής πραγματοποιεί πλήθος αρθροσκοπήσεων για την αποκατάσταση παθήσεων του ώμου. Η επιτυχία βασίζεται
- Στην σωστή ένδειξη για αρθροσκόπηση
- Στον προεγχειρητικό σχεδιασμό
- Στην σωστή χειρουργική τεχνική και την χρήση τελευταίας γενιάς υλικών
- Στο εξατομικευμένο μετεγχειρητικό πρωτόκολλο αποκατάστασης και στην συνεχή παρακολούθηση του ασθενή